Mırmır Avı Organizasyonlarımız, havaların soğumaya başladığı Eylül ayı itibari ile başlar. Akşam havanın kararmasına müteakip başladığımız mırmır avlarımız az da olsa tecrübe gerektirir. Bu bağlamda aşağıdaki ip uçlarını okumanızı tavsiye ederiz.
Mırmır balığı gündüzleri derin sularda dinlenerek, havanın kararmasıyla beraber neredeyse kıyıya 3-4 metre yakınlara gelip avlanan bir balıktır. Genellikle 5’li 10’lu sürüler halinde gezen mırmır balıkları gürültü ve ışıktan oldukça ürker. Mırmır balığı kumluk alanlarda kumu eşeleyerek kurt vb. deniz canlıları ile beslenir. Mırmırları 25cm ve üzerine “Eşşek Mırmırı” denir. Mırmırlar boyları büyüdükçe daha seyrek gruplar halinde dolaşırlar.
Mırmır balığının çok ürkek bir hayvan olduğunu daha önce belirtmiştik. Ancak aynı oranda da meraklı olan mırmır bir merada yem gördüğünde ona dokunmadan asla geçmez. Gece mırmır avı Akdeniz’de özellikle Sonbahar ve Kış aylarında kıyılara yakın avlaklarda gerçekleştirilen, zor olduğu kadar aksiyonu bol, heyecanı bol bir avdır.
Mırmır Avı’nın bereketli geçmesi için en önemli etkenler, doğru mera seçimi, ses ve ışık disiplinine tam uyumdur. Özellikle insan sesine karşı oldukça hassas olan mırmır balığını avlarken sessizlik birinci etken olup, gece kullanılan kafa lambalarının kesinlikle denize yansıtılmaması gereklidir. Işık kaynağı olarak kafa lambası vb. ışık kaynaklarının kırmızı renkte kullanılması tavsiye edilir. Kırmızı ışık suda çok fazla uzağa ilerleyemediği için dipteki balığı rahatsız etmez.
Gece Mırmır Avı İçin Tavsiye Ettiğimiz Olta Takımları
Gece Mırmır Avı, özellikle tekne avları için konuşuyorsak ikili ya da üçlü uzun köstekli (tercihen 30-35cm) takımları tercih ediyoruz. Bununla beraber sıyırtma kurşunlu gezer takımlar, sonsuz gezerli takımlar ya da yılan dili takımları kullanabilirsiniz. Kullanacağınız iğne modeli olarak “CHINU” modelini tavsiye ederiz.
Yine aynı şekilde tekneden LRF (Light Rock Fishing) disiplini ile mırmır avı yapılması çok keyiflidir. Jig Head arkasına takılan özellikle kokulu kurtlar mırmır’ın hiç bir şekilde hayır diyemeyeceği bir seçenektir.
Gece Mırmır Avı İçin Tavsiye Ettiğimiz Yemler
Mırmır yukarıda bahsettiğimiz gibi kumluk alanları eşeleyerek kurt arar. En verimli mırmır avı yemi Boru Kurdu’dur. Boru Kurdu içerdiği fosfor sayesinde de gece görünürlüğü üst seviyededir. Bunun dışında Sülünez de mırmırın hayır diyemeceği başlıca yemler arasındadır.
Yemleri takarken yem şişi ve yem ipi kullanmak küçük balıkların yemi parçalamasının engelleyeceğinden verimi oldukça artırır.