Kolyoz Avı Nedir? Nasıl Yapılır?
Kolyoz Avı, Nisan – Ekim ayları arasında gerçekleştirilir. Sıcak su akıntıları ile beraber Antalya Körfezine gelen planktonları takip eden kolyoz balığı çok büyük sürüler halinde toplu olarak dolaşmaktadır. Geceleri ışık yakarak avı gerçekleştirilen kolyoz avı hem kolay hem de çok yorucu bir avdır.
Genelde çapari ile avı gerçekleştirilen Kolyoz balığı bir kerede çaparideki iğne sayınıza göre 7li,14lü vb. miktarlarda çekilebilirsiniz.
Avının kolay olarak bahsettiğimiz bu av akşam üstü hava kararmadan hemen önce tanımlı meramıza hareket ediyor ve çapamızı atar atmaz ışıklarımızı yakıyoruz. Zamanına göre kolyoz ışıkları yakar yakmaz toplanabileceği gibi bir kaç saat içerisinde hava tam karardığında toplanabilir. Uzman Kaptanlarımız Balık Bulucumuzdan gelen sinyalleri yorumlayarak sizlere balığın hangi metrede daha yoğun olduğunu söylemektedir.
Balığın bulunduğu derinliğe çaparilerimizi indirip aksiyon vererek balığın kıskandırılması sağlanır. Kolyoz pelajik bir tür olduğundan hareket eden her şeyi (kendi türü dahi olsa) avlamak ister. Bu yüzden çaparimize sürekli yukarı aşağı aksiyon vermek başarıyı artırır.
Kolyoz Avının Püf Noktaları
- Kolyoz balığı yoğun sürüler halinde dolaştığından bir balığın kovaladığını bir çok balığın kovaladığı unutulmamalıdır. Bir balık alındığında takipte diğer balıkların da çapariye atlayacağı göz önünde bulundurulmalıdır.
- Kolyoz çok kuvvetli ve hareketli bir balık olduğundan çapariye bindikten sonra oltayı çok fazla gezdirmeden ve diğer avcılara dolaştırmadan hızlı bir şekilde yukarı almak önemlidir. Bu bağlamda minumum kullanıcak ağırlığın 250gr iskandil şeklinde olması tavsiye edilir.
- Yukarı sararken aksiyon verilerek diğer derinliklerde gezen balıkların dikkat çekmesi sağlanır.
- Yukarıda bahsettiğimiz gibi kolyoz birbirini takip ederek avlandığından çaparimizin çekiciliğini artırmak için en alt iğneye ölü bir kolyozu takıp oltamızı attığımızda, aşağı inerken ölü balık sanki yem takip ediyormuş gibi bir görüntü vereceğinden avımızın başarısı çok büyük ölçüde artar. Ölü olarak takılmış balığa klavuz adını veriyoruz.
- Kolyoz avları gece ışıkla avlandığından açıkta gezen diğer avcı hayvanlarda kolyoz sürülerinin çekiciliğine dayanamazlar. Çoğunlukla çaparideki balıklara Kalamar atlamaktadır. Kalamar avlamak isteyen müşterilerimiz klipsli fırdöndülerine kalamar zokası takarak ya da klavuz olarak takılacak balığa kalamar şasesi takarak bu avın daha kolay avlanması sağlanabilir.
- Kolyoz avlarında gece merayı toriklerin ziyaret etmesi olası olduğundan yanınıza 10gr’dan 60gr’ a kadar tercihen zebra glow jig getirmenizi tavsiye ederiz.
- Su altında ışığı en uzağa kadar taşıyabilen en güçlü renk yeşil olduğundan çaparilerinizin yeşil renkte olması (tecrübe ile sabit) başarınızı büyük ölçüde artırır.
- Gece avlarımızda dip balıkları da (mercan, kuppes, karpuzcuk vb.) merada cirit atmaktadır. Kolyoz avı başlayana kadar yemli dip avlarından verim almanız olası olduğundan yanınızda çimçim karides, sülünez, yanıç ya da tavuk getirmeniz tavsiye edilir.