Kolyoz Balığı, vücudu uzun, yuvarlak ve füze şeklindedir. Başın üzeri açık olduğundan beyin gözükür. Sırtı mavi renkte enine dalgalı hatlı, karına doğru ise gümüşi sarıdır. Sayısız miktarda benekler vardır. Birinci sırt yüzgecinin daha dik bir üçgen şeklinde, kuyruk yüzgecinin ucunun daha sivri ve hava kesesi olmayışı ile uskumrudan ayırt edilirler.
Türkiye’de batı Karadeniz, Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizinde görülür. Büyüklüğü ortalama 15–25 cm dir, maksimum 50 cm olur. Ağustos-Eylül aylarında ürerler.
Lezzeti bir çok kişi tarafından beğenilmese de köftesi ve pilakisi oldukça lezzetlidir.
Kolyoz Balığı Avcılığı
Kolyoz Balığı büyük sürüler halinde dolaşırlar. Gündüzleri genellikle dolaştıkları bölgeler aynıdır. Tekneyle üzerlerinden geçerken çapari ile avcılığı gerçekleştirilebilir. Sürü halinde sonarda yazılan balığın üzerinde durularak çapariler balığın bulunduğu derinliğe indirilerek tüyler balık yukarı aşağı hareketler ile kandırılır.
Aynı şekilde geceleri çapalı teknede yakılan ışıkların (eskiden gazlı lüks lambaları kullanılırdı) altında toplanan Kolyoz Balığı aynı şekilde çapari ile avlanıldığı gibi, tekli iğne ile su üstünden, LRF ile yüzeyin hemen altından ya da su üstünden keyifli av verir.
Kolyoz Balığı Avı’nda kullanılacak çaparilerin tüyleri her renk olabilir. Ancak tecrübelerimize dayanarak yeşil-glow’lu renklerdeki çapariler çok çok daha fazla verim sağlamaktadır. Bunu da geceleri denize vuran ay ışığında plankton renklerinin yeşile dönmesi ve de yeşil rengin en derinlerde bile görünen bir renk olmasına bağlayabiliriz.
Kolyoz Balığı çok güçlü bir hayvan olduğundan çapariye bindiği anda yukarı veya sağa-sola doğru yüzmeye çalışır. Bu da çaparinin kendisine ya da diğer avcılara dolaşmasına olanak tanır. Bunun önüne geçmek için minumum 250gr kurşun tavsiye ediyoruz. Bu ağırlıklarda bile bazen hayvan kendini yakalatırken diğer iğnelere de kuyruğunu dolaştırabilir.
Kolyoz Balığın, 5/2 NUMARALI AMATÖR AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ‘inde yer alan 8.maddenin 8. bendindeki “Amatör balıkçılıkta avlanma amaçlı her türlü ışık kullanımı yasaktır. Ancak, can ve mal güvenliği açısından 50 wattı geçmemek koşuluyla tekne içerisinde ve kıyıda aydınlatma amaçlı kullanılan ışık bu kapsamda değerlendirilmez.” hükmü ile ışık ile avcılığı yasaklanmıştır.
Kolyoz Balığı, Kuzu, Yazılı Orkinos, Grida vb. Büyük Balık Avlarında canlı yem olarak kullanıldığında çok verimlidir.