Karagöz Balığı Fiziki Özellikleri Nelerdir?
Karagöz Balığı, fiziki yapı olarak vücudu gümüş gri renkli ve iri pullar ile örtülüdür. Yan hat üzerinde 51-61 adet pul bulunur. Vücut uzunluğuna oranla sırtı yüksek bir türdür.
Karagöz Balığı’nın en belirgin özelliği; başın gerisinde ve kuyruk sapında yukarıdan aşağıya doğru inen siyah banttır. Sırt, anüs ve kuyruk yüzgecinin kenarları siyah renktedir. Her iki çenede de 8 adet keskin diş ve bunların arkasında çok sayıda molar diş mevcuttur. Omnivor bir türdür.
Sırt yüzgecinde 10-11 diken ışın ve 13-16 yumuşak ışın mevcuttur. Ortalama olarak 15-25 santim kadar en fazla 50 santim boylarında olmaktadır.
Karagöz Balığı Yaşam Alanı
Genellikle kumluk, kayalık alanlarda yaşam sürmeleri ile birlikte; gemi batıkları, iskele ayakları, liman içleri ve falez tipi su kayaçlarında oldukça sık görülür. Yazın taşlık olan alanlarda ve yosun olan yerlerde, midyesi bol yerlerde yaşamını sürdürür. Kışın ise derin sulara yönelir.
Balıklar, kabuklular, küçük omurgasızlar ve su bitkileri ile beslenir.
Karagöz Balığı Nasıl Avlanır?
5/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi hakkındaki tebliğe göre yasal avlanma limiti amatör avcılar için 18 cm minumum boy limiti ile kişi başı maksimum 5 kg olarak belirlenmiştir. Karagöz balığı ülkemizde tüm denizlerde yaygın olarak görülür.
Kıyıdan ve tekneden avcılığı oldukça keyiflidir. Genellikle sonbahar ve kış aylarında boyut ve lezzet olarak oldukça tatmin edicidir. Bulunduğu habitata göre uygun yem kullanılmak gerekse de amatör avcılıkta olan bütün yumuşak yemler ile av verme potansiyeli vardır.
Karagöz Balığı Hangi Yemlerle Avlanır?
Sayfa editörlerimize göre öncelikli yem tercihi boru kurdu olduğunda daha verimli sonuçlar verir. Gündüz avlanma ihtimali olsa da genellikle gün doğumu-gün batımı ve gece vakti avlanmak için yaşam alanlarından çıkarlar. Özellikle tekneden gece yapılan yemli avlarda iyi sonuçlar verir.
Karagöz Balığı Avcılığının Püf Noktaları
- Genellikle gruplar halinde yaşadıkları için meradan balık alınması durumunda aynı mera bir müddet daha av verecektir. Oldukça ürkek bir balık olduğu için avları genellikle ince misina ve ince iğne ile yapılır.
- Hava ve mera durumuna göre tekne avlarında 0.18mm-0.25mm, kıyı avlarında ise 0.22mm-0.30mm florokarbon veya monoflament misina tercih edilebilir.
- Kıyı avlarında genellikle beden üzerine iki köstek, köstek uzunlukları 25-30 cm olacak şekilde kullanılabilir. Kıyıdan başka bir avlanma yöntemi ise yılan dili diye tabir edilen yöntemdir.
- Tekneden ise klasik dip takımı, yılan dili oltası, şeytan oltası şeklinde tabir edilen tek iğne yöntemi ve düşük gramaj zokalarla uygun av stilleri oluşmuş olur.
- Karagöz Balığı tıpkı aynı aileden olan Sargoz Balığı gibi sivri ağızlı bir balık olduğu için avlarda genellikle dar ağız yapılı iğneler tercih edilmektedir. Özellikle Boru kurdu ile avlanıldığında uzun pala iğneler de tercih edilebilir.
- Avlanma disiplini olarak Yemli Dip sisteminde avlanılabilinir.