Barbun Balığı ( Mullus Barbatus )
Barbun balığı genellikle ticari olarak avlanan bir türdür. Ancak amatör olarak avcılığı da yapılır. Boyları 15-25 cm arasında olmakla birlikte nadiren 40 cm civarına da ulaşır. Kıyı avında çok sık rastlanılan bir tür değildir. Fakat teknede yemli dip avlarında ve gece dip avlarında sıklıkla karşılaşılır.
Barbun Nasıl Avlanır?
Bu balık ortalama 25-300 mt derinliklerde yaşadığı gözlemlenmiştir. Tekne ile yapılan avcılıkta, klasik 4lü takım olarak adlandırılan takım ile ve 7-8 numara iğne kullanılarak avlanılır. Yem olarak karides, tavuk, boru kurdu ve sülünez oldukça verimlidir. Deniz dibini tarayarak ve gruplar halinde avlanırlar. Bu balıkları kışın daha derin sulara çekildikleri gözlemlenmiştir. Aynı familyadan olan çizgili barbun, kızıldeniz barbunu ve tekir balığı da aynı yöntemle avlanabilir. 5/2 NUMARALI AMATÖR AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ ‘e göre minimum avlanma boyutu 13 cm dir.
Barbun nasıl pişirilir?
Kendine özgü karakteristik bir balık olan barbun balığının birden fazla pişirme yöntemi vardır. Tavada kızartma yöntemi oldukça lezzetlidir. Ancak kendine özgü bir aroması olduğu için fırında sebzeli olarak yapılması tavsiye edilir
Barbun nerede yaşar?
Bu türün 25-300 mt derinlik arasında yayıldığı gözlemlenmiştir. Ancak yaz aylarında yumurtlamak için kıyıya yakın bölgelerde de bulunabilmektedir. Deniz zeminide kumluk ve hafif kırma taşlık bölgelerde, küçük sürüler halinde ve deniz dibini tarayarak yemlenir.