Jig balık avı kendi içerinde bir kaç disiplin barındırmasına rağmen Antalya’da Jig Balık Avı olarak bizler çoğunlukla Vertical Jigging (Dikey Seyirtme) sistemini kullanıyoruz.
Jig Balık Avı, belirli meralarda bulunan büyük balıkları sahte yemlerle dikey ya da yatay seyirtme hareketleriyle kandırarak avlanmasıdır. Jig ise bu avlarda kullanılan sahte yemlere verilen isimdir. Peki bu balıkları kandırmak nasıl mümkün olmaktadır.
Jig Avı İçin Kullanılacak Sahte Yemler ve Özellikleri Nelerdir?
Bu av disiplini için özel olarak üretilen sahteler çok çeşitlidir. Ancak hepsinin ortak üretim hedefi aksiyon verildiğinde yaralı balık, vurgun yemiş balık vb. şekillerde davranmasıdır. Büyük balıklar özellikle fazla enerji kaybetmeden en kolay avı yapmayı hedeflerler. Bu sebeple herhangi bir şekilde canlı ama hareketleri kısıtlı yaralı balıkları avlamayı tercih ederler. Doğru aksiyonlar verilerek kullanılan jigler avcı balıkların dikkatini çekerek yeme atlamalarını sağlarlar.
Jig Avı’nda kullanılan yemler avlanılacak meraya, derinliğe, balığın cinsine ve de havanın aydınlanma durumuna göre değişiklik gösterir. Örneğin Kalamar sezonunda Kuzu (Amberjack) avı yapmak için kalamar tipinde jigler kullanmak daha doğru olacaktır. Bununla beraber sardalye zamanı sardalyeye benzeyen yemlerin kullanılması başarıyı önemli ölçüde artıracaktır.
Açık havalarda daha çok renkli jigler, kapalı havalarda ve bulanık sularda balığın yemi farketmesini kolaylaştıracak Glow özellikli jigler tercih edilmelir.
Kullanacağınız jiglerin özelliğini belirleyen bir diğer faktör avı gerçekleştireceğiniz derinlik ve kamışınızın aksiyon değerleridir.
Jig Avı için Nasıl Bir Ekipmana Sahip Olmam Gerekir?
Bize en çok sorulan soru ekipman olarak nelerin kullanılması gerektiğidir. Avlanılacak balığın türüne ve büyüklüğüne göre minumum 5 ila 50kg arası draglı makineler ile bu makinelere uygun kamışlar tercih edilmelidir. İp misina jig avlarının vazgeçilmezi olup misinanın sonuna mutlaka en az 2 metre flora carbon shock leader kullanılmalıdır. Bu leader jig’imizin aksiyonunu doğrudan etkilediği gibi balığın vuruş anındaki şok dalgasını emerek ilk tasmalamanın başarılı şekilde gerçekleşmesini sağlar.
Jig Avına Gelmek İstiyorum Ancak Yeterli Ekipmanım Yok, Ne Yapabilirim?
Antalya Jig Avı na gelmek istiyorsunuz ancak yeterli ekipmanınız yok. Hiç üzülmeyin. Teknelerimizde yüksek segmentli ekipmanlarımızı kiralayabilirsiniz. Tura katılmadan önce kiralanacak ekipman sayısını bildirmeniz önem arz etmektedir.
Kamış, makine, ip ve leaderı bağlanmış şekilde size teslim ediyoruz. Kullandığınız jigleri ise piyasadan uygun fiyatla tedarik edebileceğiniz gibi teknemizden de ücreti mukabilinde tedarik edebilirsiniz. Kiraladığınız ekipmanın sorumluluğu size ait olup denize düşürme, kırma, zarar verme vb. durumlarda ekipmanın piyasa değerini karşılamanız gerekmektedir.
Jig Balık Avı’na Hangi Mevsim ve Saatler Arası Çıkabilirim?
Yılın hemen her mevsiminde Jig Balık Avı gerçekleştirilebilir. Mevsimsel olarak lokal ve göçmen balıkları avladığımız Jig Avlarımıza grup ya da bireysel olarak katılım gösterebilirsiniz.
Jig Avı’mız sabah gün doğumundan 30 dakika önce başlar ortalama 11:00-11:30 saatleri arasında sonlanır. Sabah gün doğumundan hemen önce mera da olmak çok önemlidir. Zira balıkların avlanmaya başladıklarında ilk olarak bizim yemlerimizi görmeleri iyi olacaktır.
Antalya Jig Balık Avı Programı
Poyraz Paşa Yatçılık olarak Antalya Jig Avlarına sezona göre avlanacak balık tipine karar vermekle başlıyoruz.
Gidilecek meranın uzaklığına göre sabah 05:30 ile 06:30 arası hareket ediyoruz. Meralarımız daha önceden avlandığımız ve başarı elde ettiğimiz yaklaşık 200 referans noktasını kapsamaktadır. Bu noktaları mevsimine göre tek tek ziyaret edip, balık bulucumazdan gelen sinyallere göre avlanmaya karar veriyoruz. Popülasyonun yoğun olduğu yerlerde balık türü, hava ve deniz şartlarına göre yem seçimimizi yapıp aksiyona başlıyoruz.
Her bir mera üzerinde ortalama 15-20 dakika aralığında dikey seyirtme (vertical jigging) yapıyoruz. Balık alınması ya da sonarda balığın görünmesi halinde aynı meraya bir kaç sorti gerçekleştirebiliyoruz. Eğer belli bir süre içerisinde vuruş ya da balık alamazsak hemen meramızı değiştirip şansımızı artırmaya gidiyoruz.
Balığın iğneye takılmasına müteakip avımızda adrenalin dolu dakikalar başlıyor. Direktiflerimize uyduğunuz sürece balığı yukarı almanız olası. Ancak kesinlikle bize oltayı verip çekin dediğinizde size yardımcı olmuyoruz. Balığın kaçmasına sebep olsa da o hazzı sizin yaşamanız için mücadele ediyoruz.
Antalya Jig Avımızı sabah suyu ve akşam suyu olmak üzere günde iki kere düzenleyebiliyoruz. Ortalama av süresi her bir av için 6 saati bulmaktadır.
Trolling Nedir? Trolling avı ; sırtı avı veya seyirtme avı adlarıyla da bilinen, basit bir şekilde anlatacak olursak, hareket eden teknenin arkasından bırakılan sahte veya