Site icon Antalya Tekne Kiralama, Balık Avı ve Gezi Organizasyonları

Trolling (Sırtı-Seyirtme)

Trolling Nedir?

Trolling avı ; sırtı avı veya seyirtme avı adlarıyla da bilinen, basit bir şekilde anlatacak olursak, hareket eden teknenin arkasından bırakılan sahte veya canlı yemin, yüzüyormuş izlenimi kazandırılarak avcılığının artırılması şeklinde yapılan bir avlanma yöntemidir.
Oldukça yaygın olarak kullanılan ve geniş bir hedef balık listesini avlayabilme imkanı sunan bu yöntem, oldukça basit görünse de bir o kadar karmaşık ve disiplinlidir.
kendi altında yavaş,hızlı,yüzey ve dip şeklinde dört ayrı kategoriye ayırabileceğimiz sırtı avında, avlanmak istenilen bölge,hedef balık, derinlik,dip yapısı,mevsimsel faktörler ve basınç oldukça önemlidir.
denizdeki avcı kategorisinde bulunan hemen hemen bütün balıkları avlayabileceğimiz bir yöntemdir.Özellikle Antalya körfezinde sırtı avı ile Yazılı Orkinos, Albacore, Kuzu Balığı, Levrek, Lambuka Balığı Baraküda, Sinarit, Grida gibi balıklar oldukça sık avlanılır.

Trolling avı nasıl yapılır?

Trolling avı, genellikle hareketli bir tekne veya botun arkasından belirli hızlarla yüzdürülüp doğal av görünümü verilmeye çalışılan maket, canlı veya ölü deniz canlıları ile yapılan bir avlanma yöntemidir. Uygun akıntılı sularda teknenin hareket kabiliyetinden yararlanmadan, akıntıya bırakılarak da yapılabilir. Trolling avında 4 ayrı avlanma kategorisi vardır. Bunları kendi başlığı altında inceleyecek olursak;

1-) Sığ trolling- Shallow trolling

Sırtı avında kullanılan bu yöntem, kullanılan maket balığın yüzeyde veya yüzeye yakın olarak yüzdürülmesi ile yapılır. Bu yöntemde suyun derinliği önemli değildir. yani kıyı seyrinde de, açık denizde de yapılabilir. Genellikle yemlik balıkların yüzeye yakın bulunduğu zamanlarda yapılır. Hedef balık bu dönemlerde avlanmak amacıyla yüzeye yaklaşacağı için, yemlik balıklara benzer yemlerle av yapıldığı zaman verim alınma ihtimali yüksektir. Özellikle sürü şeklinde avlanan orkinos gibi balıklar için uygundur.

2-) Derin trolling – deep trolling

Bu yöntemde hedef genellikle dip ve orta suda avlanan balıklardır. Av, kendinden dalarlı maket balıklarla veya istenilen derinliğe ulaşmayı sağlayan uygun ağırlıkların bağlanmasıyla yapılır. Sığ trollinge göre daha fazla bilgi ve tecrübe gerektirdiği söylenilebilir. ayrıca avlanılacak bölgedeki dip yapısı oldukça iyi bilinmelidir.

3-) Yavaş trolling

Yavaş trolling aslında sığ veya derin trollingin uygulanma yöntemidir. Hedef balığın doğal avlanma şekli dikkate alınarak kullanılan yemin yavaş  süratlerde yüzdürülmesidir. Teknenin mevcut hızı hedef balığa, teknenin özelliklerine ve avlanılan su yapısına göre değişmektedir.

4-) Hızlı trolling

Hızlı trolling, sığ veya derin trollingin uygulanma yöntemidir. Hedef balığın doğal avlanma şekli dikkate alınarak kullanılan yemin hızlı  süratlerde yüzdürülmesidir.

Trolling avı ne zaman yapılır?

Trolling avı,  balıkçılık camiasında sabah suyu ve akşam suyu olarak bilinen gün doğumu ve gün batımında iyi av vereceği gibi aslında net bir saati yoktur. Çünkü bu yöntemde avlanan hedef balıklar genellikle predator diye nitelendirilen, denizin avcı balıklarıdır. Yani uygun ortamlarda her zaman avlanma kapasitesine sahip, saldırgan canlılardır. O yüzden günün her saati bu yöntemle balık kandırmak mümkündür.

Trolling avı hangi ekipmanlarla yapılır?

Trolling ekipmanları, hedef balığa göre değişmekle birlikte genellikle diğer avlara göre daha güçlü ve sağlam ekipmanlarla yapılmaktadır. Büyük balıklar için çıkrık diye tabir edilen büyük boyutlu mekanik balıklar ve kalınlıkları 2.00 mm ye varan misinalar ile 9/0 boyutuna varan iğneler ile yapılmakta iken hedef balığın boyutları küçüldükçe kullanılan ekipman da buna paralel olarak hafiflemektedir.

 

Exit mobile version