Site icon Antalya Tekne Kiralama, Balık Avı ve Gezi Organizasyonları

Kuzu Balığı (Amberjack-Seriola Dumerili)

Antalya Jig ile Kuzu Palazı Avı

Kuzu Balığı – Sarı kuyruk (Seriola dumerili) ya da yurt dışındaki ismiyle amberjack olarak bilinir. Işınsal yüzgeçliler sınıfında bulunan avcı bir balık türüdür. Özellikle Akdeniz bölgesinde bulunan sarı kuyruk, 70-80 kilograma kadar ulaşabilmektedir. Sarı kuyruk, zaman zaman balıkçılar tarafından akya ile karıştırılmakta, hatta bazen akya olarak balık tezgahlarında satılmaktadır. Ancak, ikisi farklı türlerdir.

Kuzu Balığı, sırtı mavimsi gri, yanlara doğru zeytin yeşilimsi, karnı gümüşi beyazdır. Zeytin yeşili renk ilk bakışta hakim renk olarak göze çarpar. Vücudunun ortasında kuyruğa doğru kehribar (amber) renkli bir çizgi vardık ki bu çizgi balığa amberjack adını verir. Sırt yüzgeçi çifttir birincisi ufak ilk ışınsal bir yüzgeçken ikincisi ilk ışınları uzun sonrakiler kısa kuyruğa kadar uzanan bir şekildedir. Anal yüzgeci ikinci sırt yüzgecinden daha geriden başlar kuyruğa kadar uzar. Tüm yüzgeçleri esmercedir. Yan yüzgeçleri pek gelişmiş gibi durmasa da diğer yüzgeçleri ve çatal kuyruk yüzgecinin oldukça gelişmiş olması sarıkuyruğa mükemmel manevra ve hareket yeteneği sağlar.

Jig, rapala veya yem ile yakalanan sarı kuyruk, genelde küçük balıklar ve kalamarla beslenir. Özellikle beslendiği balıklar; sardalya, kolyos, gümüş, kupes,tral, sarı turna (ıskarmaoz), yazılı orkinos ve gobenedir. Bunların dışında sübye, kalamar ve çeşitli deniz kabukluları menüsüne dahildir.

2020 yılı Eylül ayında yayınlanan Amatör Balıkçılık Kararnamesi ile birlikte; 1 balıkçı 30 santimetreden büyük olmak kaydıyla 1 adet kuzu balığı avlayabilmektedir. 15 Mayıs ve 15 Haziran arası, üreme dönemi olduğu için, avlanması yasaktır.

Kuzu Balığı (Amberjack-Seriola Dumerili) Avlanma Teknikleri

Kuzu Balığı avcılığını anlatabilmek için balığın büyüklüğüne göre sınıflandırılması gerekir. Büyüklüklerine ve bulundukları bölgeye ve mevsime göre Kuzu balığının avlanma alışkanlıkları değişiklik gösterir. Sardalyanın ya da yazılı orkinosun bol olduğu bir dönemde Kalamar ile avcılığı hayvanın dikkatini çekmeyeceği gibi tam tersi de mümkündür. Gelin kuzu balığını boylarına göre avlanma alışkanlıklarını ve disiplinlerini inceleyelim…

0-500gr – 0-25cm arası büyüklükte olanlar;

Kuzu Balığı yavruları suların ısınmasıyla beraber kıyı şeridindeki yavru balıkları avlamak için büyük sürüler halinde avlanır. Aynı şekilde gemi şamandıraları, batıklar ve kuzu tuzakları etrafında yataklanırlar. Bu boydaki kuzular aterina benzeri silikonlar, 5-15cm arası rapalalar, klasik yemli takımlar ya da çapari ile dahi avlanabilmektedir. Ancak 2020 yılı Eylül Ayında yayınlanan tebliğlerde kuzu balığınının 30cm altı avlanılması yasaklanmıştır.

0.5-1kg (25-35cm) Arası Kuzu Palazı,

Havaların ısınmasıyla beraber Yazılı Orkinos ve Lambuka yavrularıyla birlikte açıktaki sırtlarda dolaşırlar. En iyi verimi sabah gündoğumundan önceki 30dakika  ile gündoğumundan sonraki 3-4 saat aralığında verirler. Kuzu (Sarıkuyruk) balığı, beraber gezdiği türlere göre daha derinlerde beslenir. Bu yüzden yatay seyirtme (sırtı) ile avcılığı bu boylarda narindir.

Bu boylar en verimli avlarını Vertical Jigging Disiplininde verir. Kuzu palazları 50 ila 500 lü sürüler halinde hareket eder. Rutin olarak belli saatlerde belli noktalarda yataklanarak avalanma etkinliğine başlar. Bu sebebple Jig ile avlanılması hem kolay bir o kadar da keyiflidir. Kuzu Palazı, ortalama 20gr dan 80gr’a kadar her türlü jig aksiyonunu kıskanır. Sürünün ortasında denk gelindiği zaman avı kaçınılmazdır. Çoğu zaman sürü olarak jig’e yükselerek teknenin yanına kadar gelebilmekte hatta bir jige birden fazla Kuzu Palazı yakalanabilmektedir.

Diğer bir avlanma şekli ise canlı bırakma tekniğidir. Beslenme alışkanlığı mevsimine göre, sardalye, kolyoz, didekli, sarı turna (ıskarmoz) sürüleri ya da baby kalamardır. Bu balıkları canlı ya da ölü olarak (ki canlı sarı turnayı görüpte boş geçen Kuzu görülmemiştir) dibe salıp, dipten 1-2 metre yukarı çekerek balığı kıskandırabilirsiniz.

Kuzu Palazları, su altı yapıları, batıklar, yüzeye doğru yükselen belirgin kayalıklar ile duba ve şamandıralar etrafında yataklanırlar.

1-2kg Arası (35-50cm) Kuzu Balığı,

Kuzu Balığı, boylanmaya başlandıkça sürüler kendi aralarında daha küçük sürülere bölünürler. Boylar iyice büyüdükçe Kuzu Balığı artık tek ya da çift olarak gezmektedir. Bu boydaki Kuzu Balıklarının yaşam alanları kayalık, batık, çiftlik kenarları ve aniden derinleşen dik yamaçlar ve sırtlar olacaktır.

Palaz avında oluğu gibi jigging ve canlı bırakma sisteminde avlanabilirler.

Bu boylar artık dikey seyirtme (sırtı) sistemine de av vermeye başlarlar. Dalardı sahte yemler ya da kurşun arkası rapala ya da canlı yem ile sırtı avcılığı yapılabilinir. Sırtı avcılığında 4-10cm arası dalarlı, kırmızı ve sarı renkli sahte yemlere dayanamaz. Sırtı avında dikkat edilecek husus yemin üzerindeki üçlü iğnelerin standart iğnelerden biraz büyük ve sağlam olmasına dikkat etmektir.

2-8kg Arası (50-90cm) Kuzu Balığı,

Ekim ayı başından itibaren suların soğumasıyla yavaş yavaş kışı geçirecekleri daha ılıman bölgelere giden bu boydaki kuzular, nispeten büyüyen yazılı orkinos yavruları, tral, kolyos, sarı turna (ıskarmoz – ki bu yemi indirip de boş çektiğimiz olmamıştır), sübye ve kalamar ile av verir.

Canlı yem dışında büyük boy jig’ler (60-80-100gr) ile de avlanılabilen kuzu balığı balık çiftliklerinin yanında oldukça sık dolaşarak çiftliklerden kaçan çupra, levrek gibi balıkları da menüsüne ekler.

8kg’dan Büyük (+90cm) Kuzu Balığı,

Kuzu’nun erişkin dönemi türü için artık ağırbaşlı diyebileceğimiz bir karakter yapısına bürünmesi ile başlar. Bu boylardaki Kuzu Balığı 10-15’li sürüler halinde gezerken büyüklükleri 20kg ve üzeri Kuzu Balıkları genellikle çiftler halinde dolaşırlar.

Kuzu Balıkları erişkinlik dönemlerinde sırt diye tabir ettiğimiz sığdan bir anda derinleşen yamaçlarda dolaşmayı ve dinlenmeyi severler. Avı Canlı Bırakma, Dip Sırtısı ya da Jigging ile yapılabilir.

Exit mobile version