Site icon Antalya Tekne Kiralama, Balık Avı ve Gezi Organizasyonları

Melanur Balığı ( Oblada Melanura)

Melanur Balığı, Özellikleri, Avlanma ve Pişirme Teknikleri

Melanur Balığının Fiziki Özellikleri Nelerdir?

Melanur Balığı, Yassı bir yapıya sahip olup kuyruk yüzgeci çatallı olup kuyruğunun dibinde siyah bir lekesi mevcuttur.  Yan tarafı mavi ve gümüş rengindedir.  Karın kısmı beyaz olup sırt kısmı koyu gri renktedir. Vücudunun tamamı belirgin pullarla kaplıdır. Ortalama boyutları 20-30 cm civarıdır. Nadir de olsa 40 cm boyutlara ulaşabilmektedir. Ağızı vücuduna oranla küçük bir yapıdadır.

Melanur balığı nerelerde yaşar?

Melanur, ülkemizde karadenizin bir kısmı hariç tüm denizlerde görülür. Genellikle ılıman sularda yaygın olarak bulunmaktadır. Karagöz Balığı gibi taşlık bölgelerde, kaya kovuklarında, batıklarda bulunur. Genellikle kıyıya yakın ve sığ bölgelerde yaşar. Liman girişlerinde ve balıkçı barınaklarında bolca bulunur.

Melanur avı nasıl yapılır?

Melanur, sürüler şeklinde yaşar ve avlanır. Su yüzeyine yakın bölgelerde parlak ve beyaz renkteki hareket eden tüm cisimleri yiyecek olarak algılar. Oldukça saldırgan ve aynı zamanda ürkek bir balıktır. Avcılığı ise bir o kadar zevkli ve zordur.

Melanuru avlarken sessiz olmak oldukça önemlidir. Av yapılacak bölge balık sürüsünün toplanması için muhakkak yemlenmelidir. Yemleme, balık artıkları ile yapılacak mazmoz ile yapılabilir. Ancak bu diğer harami balıkları da çekeceği için ekmek ile yapılan yemleme daha iyi sonuç verir.

İster kıyıdan ister tekneden olsun kullanılacak misina 0.20 mm de kalın olmamalı ve sağlam olmalıdır. En yaygın av şekli, misina ucuna takılan tek iğne ile ve göl kamışı ile yapılan avdır. Kıyı avcılığında denizin hafif köpüklü ve dalgalı olması av verimliliğini artırır.

Teknede ise sürüyü yeterli miktarda topladığınız zaman , yemli dip avı  oldukça keyifli bir av verir. Bu tür ekmek ile avlanabileceği gibi sülünez, karides, boru kurdu, midye içi gibi deniz canlıları ile de avlanabilmektedir.

Melanur balığı 5/2 NUMARALI AMATÖR AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ ‘e göre diğer türler sınıfına girmektedir.

Melanur Balığı Nasıl Pişirilir?

Lezzetli bir balık yemek için her balıkta olduğu gibi melanurda da mevsim çok önemlidir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında yiyeceğiniz melanurlar oldukça lezzetli olacaktır.  Balığımızın pullarını temizledikten sonra daha iyi pişmesi için, gövdesine bıçak ile iki adet çizik atılır.  Az yağlı bir balık olduğu için, kızartması daha makbuldür. Ancak fırında da oldukça lezzetlidir.

 

 

Exit mobile version